10 Ağustos 2017 Perşembe

AIGAI Gezi Fotoğrafları


Aigai İzmir'in kuzeyinde, Aliağa'nın iç taraflarında bir Aiol kenti. Aiol kentleri birazcık İyon kentlerinin gölgesinde kalmış, sanki biraz daha mütevazi kentler. Hatta biraz da ensesine vur, ekmeğini al durumları da var. İzmir, yani Antik Smyrna böyle bir "ensesine vur" katakullisi ile Aiol kentlerinden alınıp İyon kentlerine katılıyor. Neyse uzun hikaye... Daha önce gezdiğim Temnos'un feci hali de biraz bunu destekliyor. ( http://arkeogezi.blogspot.com.tr/2014/05/temnos-unutulan-bir-aiol-kenti.html ) Ama Aigai biraz farklı. Zamanında hiç de fena bir kent değilmiş gibi...

Sahilden, Çanakkale yolundan kuzeye doğru giderken Aliağa'yı geçtikten sonra Şakran'a girmeden hemen sağa, cezaevine doğru giden yola sapıyorsunuz. Yol gittikçe daralarak ve bir kaç köy gezerek Yuntdağköseler Köyü'ne varıyor. Buradan daha da daralan bir yolu takip ederek Aigai'ye varıyorsunuz. Ulaşımı biraz meşakkatli olsa da günümüze oldukça iyi durumda kalmış bir kent dokusuna sahip, gezmekten her zaman keyif aldığım bir Antik kent Aigai.


Kentteki kazı çalışmaları 2004 yılından beri Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ersin Doğer ve ekibi tarafından yürütülmekte. Kazı ekibi tarafından hazırlanan güzel ve bilgilendirici bir internet sitesi de bulunuyor: www.aigai.info  

Ayrıca yine kazı ekibinin resmi Twitter sayfası da takip edilebilir: https://twitter.com/AigaiAntikKenti

Aşağıdaki benim çektiğim fotoğraflar 2014 ve 2016 yıllarına ait. 

Aigai'nin Konumu

Agora Planı ve Genel Yerleşim  (Bilgilendirme Tabelası)

Kent Hakkında Bilgi ve Genel Yerleşim  (Bilgilendirme Tabelası)

Aigai'yi gezmeye, bir çok Antik kentte olduğu gibi surların dışında yer alan Nekropolis'ten başlıyoruz. Ama daha da öncesinde gerçekten çok etkileyici bir manzara sunan merdivenler çıkıyor karşımıza.
Kente Yaklaşırken Merdivenler

Nekropolis'ten Kente Doğru



Nekropolis alanında lahitler, mezar anıtları gibi bir çok farklı gömü yapısına rastlamak mümkün. Aşağıda paylaştığım lahit en güzellerinden biri. Bu lahitle ilgili Aigai Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ)  Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sezgin şunları söylüyor: 

"Bulunan lahitle ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Sezgin, "Mezarın üzerindeki kalıntılar bize bir şey anlatıyor. Mezarın üzerinde üç tane çelenk var ve bu çelenklerin hepsinin ayrı ayrı anlamı var. Çelenkler bu mezarın içerisinde bulunan kişinin üç defa onurlandırıldığını gösteriyor. Çelenklerin içerisinde ise onurlandıran kişilerin isimleri yazıyor. Çelengin biri 'Neoi' yani gençler tarafından onurlandırıldığını, diğeri ise 'Aiollida' yani halk tarafından onurlandırıldığını bize gösteriyor. Bu da bizim için önemli. Mezarın üzerindeki üçüncü çelenk ise yontulmuş. Bu nedenle üçüncü onurlandırmanın kimin tarafından yapıldığı tespit edilemedi. Ayrıca lahitin üzerinde parşomen, papirus ruloları ve yazı takımlarının olması bu mezarın içerisindeki kişinin bir öğretmen ve eğitmen olduğunu gösteriyor. Antik çağlarda kentlerde Neoi Gymnasion'un denilen gençlerin gittiği okullar var. Buradan da anladığımız kadarıyla bu mezarın içerisinde yatan aslında Neoi Gymnasion'un baş hocası. Antik çağda da buna 'gymnasiarkhos' deniliyor. Gymnasiarkhosluk önemli bir görev. Bir yandan kamu kaynakları ile okullar çalıştırılıyor ama kamunun yetmediği yerde ise gymnasiarkhoslar kendi servetlerinden para koyarak, okul ile ilgili gerekli yatırımları gerçekleştiriyorlar. Zaten onurlandırılmasının nedeni de bu olsa gerek" dedi.

"Lahiti dil açısından da incelediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sezgin şöyle devam etti: "2004 yılında biz kazıya başladığımızda bu lahit parçalanmış olarak etraftaydı. Biz yıllar içerisinde bu lahitin parçalarını bularak üzerine yapıştırdık. Halen çalışmalar devam ediyor. Dil açısından anlattıklarını inceliyoruz hem de lahite ait olan parçaları bularak tamamlamaya çalışıyoruz. Lahitin üzerindeki ifadeler bir okul müdürüne ait yazılar olduğunu gösteriyor. Bugüne kadar bir okul müdürüne ait bulunmuş lahit örneği yok. Arkeoloji açısından çok önemli bir buluntu bu. Bu da önemli sonuçlar doğuracak diye düşünüyoruz. Mezarlık alanında 2015 yılından bu yana uluslararası bir çalışma yürütmekteyiz. Bu çalışma kapsamında Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Fransa'nın başkenti Paris'ten bir grup arkeolog ile birlikte proje yürütüyoruz. Proje kapsamında mezarlıktaki bütün kültür varlıklarını değerlendiriyoruz. Bu kapsamda bu mezar ile ilgili bütün buluntuları bir araya getirip önümüzdeki günlerde sergilemeyi düşünüyoruz. Manisalılar'ın yanı sıra yakın çevredeki herkesi eşi benzeri görülmemiş bu mezarı görmeye davet ediyoruz." (Kaynak web1)

Lahit


Kent Dokusu

Kent Dokusu

Doku İçinde Sokak

Latrina (Genel Tuvalet)

Bouleterion (Meclis Binası)

Bouleterion

Macellum (Et/Balık Pazarı)

Macellum ve Stoa Binası

Stoa

Stoa, Dükkan Kapı ve Pencereleri

Stoa, Dükkan

Stoa, Alt Kat Dükkanlarından Birinin İç Mekanı

Tiyatro

Bizans Dönemi Şapeli

Kaynaklar:

web1 : http://aktuelarkeoloji.com.tr/manisa-aigaide-2-bin-200-yillik-lahit-bulundu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder